Hoi mam,

Vandaag is het alweer een jaar geleden dat je deze wereld verliet. Ik kan niet bevatten hoe snel dit jaar is gegaan. Het ging net zo snel als de jaren ervoor, waarschijnlijk, maar nu was ik me er meer van bewust; meer dan ooit. Natuurlijk; ik weet heus wel dat de jaren snel gaan. Kijk maar naar mijn kindertjes. Ik weet nog zo goed dat ze werden geboren. Ik knipperde een paar keer met mijn ogen en ze waren volwassen. Ik wist al heus wel dat het snel gaat, de tijd. Zo was ik zelf nog puber, zo was ik getrouwd en moeder en de jongens volwassen. Zoeff! Vorige week nog was het alweer 23 jaar geleden dat ik trouwde. Je had een mooi ‘pakje’ gekocht voor onze trouwdag. Ik adviseerde je om je benen te scheren. Jij sneed je flink in je been, de ochtend van de 29e april 1994. “Nog bedankt voor de tip” zei je, terwijl je een -bijna- open vleeswond liet zien. Ik kreeg de slappe lach. Misschien ook een beetje van de zenuwen. Niemand heeft het gezien, de slappe lach niet en de Jaap ook niet.

Anderhalf jaar later werd je oma. 22 maanden daarna nog een keer. Van onze knappe, getalenteerde, onweerstaanbare en lieve jongens. Wat was je trots op hun. Onze relatie veranderde, nadat ik volwassen was, en toen ik moeder werd helemaal. Mijn puberteit is niet geheel schadeloos verlopen, voor ons allebei niet, maar bij mijn volwassen worden, werden er meer en meer rimpels glad gestreken. In 2013 zijn we samen een weekend op pad geweest, jij en ik. Voor de eerste keer ooit. En de laatste ook, achteraf gezien. Ik keek er naar uit en zag er een beetje tegen op. Waar moesten we het eigenlijk over hebben, zo’n heel weekend? Maar wat hebben we het leuk gehad samen. In de lounge van het hotel in Heerenveen hebben we een schaamteloos bacchanaal gehouden, met bier, pinda’s en een knappe barman. In de twee jaar voordat jij voor de tweede keer ziek werd, hebben we eigenlijk veel gesproken met elkaar; meer dan ooit. En -achteraf gezien- alles gezegd wat gezegd moest worden.

Nog niet eerder was ik me zo enorm bewust van De Tijd. Maar nog niet eerder had ik een moeder verloren.

6550b092ccb9b0a76dd3cf87df872a02

Niet eerder was ik in een jaar zoveel bezig met mijn eigen sterfelijkheid. Dat komt volgens mij voornamelijk omdat jij stierf. Steeds vaker sta ik stil bij het feit dat we als mens zo ongelofelijk kwetsbaar zijn. In dit afgelopen jaar, ook – en juist- nadat jij stierf, heb ik al weer zo vaak gezien hoe dun het lijntje is dat leven heet. Hoe schijnbaar de gezondheid is waar in we veronderstellen te verkeren, zowel lichamelijk als geestelijk. Steeds vaker ben ik me bewust van het feit dat we NU leven. Dat we NU moeten doen wat we willen. Meer nog, nu jij er niet meer bent. Misschien ook wel juist omdát je er nu niet meer bent.

In het afgelopen jaar heb ik meer en meer beseft dat ik meer mijn dromen achterna moet gaan, en daarmee keuzes moet maken die niet altijd de meest voor de hand liggend en het meest gemakkelijk zijn. Een schijnbare zekerheid is ook een zekerheid. Maar ik durfde meer in de wind te gaan staan en dat gaat ook niet altijd schadeloos, maar het voelt beter. Zelfs als ik me soms wat naakt en kwetsbaar voel.

Ik vind nog steeds dat je veel te jong was om te moeten vertrekken. Ik vind nog steeds dat je nog minstens 20 jaar had moeten blijven. Maar met de wijsheid van na jouw sterven, weet ik ook dat jouw lichaam dat niet gered had. Je hebt geleden, aan het eind van je leven, meer, nog veel meer dan je met ons hebt gedeeld.

Bedankt voor alles, mam. We redden ons hier, en pap ook. Ik ben trots op die man, echt waar. Hou je even vast aan je wolkje, want ik ga Iets Belangrijks onthullen:

Hij Wast.
Hij Strijkt.
Hij Kookt.
Hij; De Man Die Water Kon Laten Aanbranden.

Wat een Superheld he?

 

Een gedachte over “Hoi mam,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s