Werkplezier heb je zelf in de hand

Do what you love what you do

“Met tuinhoutleverancier Huppeldepup”
“Dag, u spreekt met Evelyn Reidinga. Ik ben blij dat ik u te pakken heb, zeg! Ik heb zaterdag en maandag ook al een paar keer geprobeerd u te bereiken.”
“ Oh, was u dat die zaterdag belde? Ja ik was in de showroom aanwezig, maar omdat het zo druk was, kon ik natuurlijk niet zomaar de telefoon gaan opnemen.”
“Wat vreemd, want op jullie site staat dat jullie op zaterdag van 10 tot 14 uur telefonisch bereikbaar zijn.”
“Mevrouw, wat denkt u nu? Ik heb maar twee handen en het is verschrikkelijk druk op het moment. Ik kan toch niet zomaar klanten in de showroom laten staan om de telefoon op te pakken?”
“Gut, neemt u me niet kwalijk, maar ik ben toch ook een klant? En omdat het op de site stond dacht ik..”
“Mevrouw, nu moet u eens goed naar mij luisteren. Als de hele showroom vol klanten staat dan heb ik toch geen tijd om de telefoon aan te nemen? En ik zag het heus wel op de nummerherkenning hoor! Uw nummer eindigt op 07, en ik heb gezien dat u wel tién keer gebeld heeft! Nou, dat vind ik eigenlijk niet normaal!”
“Mijn nummer eindigt niet op 07, en bovendien heb ik geen tien keer gebeld. Twee keer om precies te zijn. En maandag nog twee keer. Ik vind de toon van dit gesprek eerlijk gezegd wat onaangenaam worden.”
“Nou, inderdaad zegt, het is dat u het zegt! Ik snap niet zo goed waarom u zo tegen mij doet!”
“Nou, ik denk dat het andersom is. Ik heb er een vervelend gevoel over. Maar laten we opnieuw beginnen. Ik wilde dus informatie over het plaatsen van een schutting.”
“Dat kan.”
“Bij ons is er nogal veel verval, dus misschien is het een goed idee als jullie eerst even komen kijken? Jullie zijn hier al eerder geweest toen we een schutting met andere buren nodig hadden, en toen was het verval ook een aanzienlijk probleem. Of probleem.. Het gaat om ongeveer 40 centimeter verschil tussen ons en de achterburen dus wellicht is het een goed idee als jullie even meekijken en denken?”
“Het is niet gebruikelijk dat we eerst komen kijken.”
“Nee, dat begrijp ik, maar omdat we met drie buren de schutting gaan zetten, eentje achter en twee naast ons, en omdat het verval niet bij alle drie de grenzen gelijk is, is het wat lastig uitleggen.”
“Normaalgesproken komen we nooit eerst kijken. De klanten meten gewoon zelf op en dan maken we een offerte en als die akkoord is, maken we een afspraak. Waar woont u?”
“Holten.”
“Ja, dat is enorm ver uit de buurt. Wij hebben niet zomaar tijd om helemaal naar Holten te komen om in te meten.”

Afijn. Het gesprek ging nog even door op deze toon. Ik weet zelf niet zo goed waarom ik bleef volharden. Ik had het bijltje er eigenlijk allang bij neer moeten gooien. Ik moest er na afloop echt een beetje van bijkomen. Ik had er een knoop van in mijn maag. Ik moest echt alle zeilen bijzetten om aardig te blijven. Het voelde een beetje als de omgekeerde wereld.

Later die dag moest ik ook nog contact opnemen met de klantenservice van de NS. Daar had ik geen zin in, maar het moest.

“NS Klantenservice Zakelijk, met Nathan S, waarmee kan ik u van dienst zijn?”
“Dag, u spreekt met Evelyn Reidinga. Ik heb een vraag: Ik zit in de organisatie van een evenement en van een ander evenement hier in het dorp hebben wij een partij van 400 regenhesjes van de NS gekregen. Wij zouden die graag in de goodybag van ons evenement stoppen, maar dan komen we er een aantal te kort. Brutaal gezegd is mijn vraag: Zouden wij nóg 400 regenhesjes kunnen krijgen met jullie logo om uit te delen?”
“… Daar vraagt u me wat. Ik heb geen idee wat de mogelijkheden hiervoor zijn, maar als u een moment heeft, dan ga ik kijken wie ik daarvoor moet hebben binnen de NS. Wat een leuke vraag trouwens!”
“Dank je, ik dacht: een brutaal mens heeft de halve wereld.”
“En zo is het ook! Ik denk zeker dat er mogelijkheden voor zijn, ik moet alleen even zoeken wie ik daarvoor precies moet hebben. Een ogenblik, Nathan S. gaat het voor u regelen!”
“Prima, ik wacht.”
*Twiedeliedie, een wachtmuziekje*
“Dag mevrouw, bedankt voor het wachten!”
“Ja hallo?”
“Ik heb de juiste persoon hiervoor te pakken gekregen. Zij gaat u een mail sturen zodat u verder met elkaar kunt afstemmen hoe en wat. Welk mailadres kan ik noteren?”

De vraag die ik bij de tuinhoutleverancier neerlegde was minder ongebruikelijk dan die bij de NS. Toch hing ik bij het telefoongesprek met de NS een heel stuk opgewekter op dan die bij het tuinhout. Ik denk, nee ik weet zeker dat dat voor mijn beide gesprekspartners hetzelfde was. Nathan ging na dit gesprek vrolijk verder met zijn werk, en het Meisje Zonder Naam heeft waarschijnlijk nog een half uur over mij gemopperd. En gezucht toen de telefoon ging met alwéér een klant.

Het gaat in dit verhaal niet over kwaliteit van service, maar om werkplezier. Ik weet niet of Het Meisje Zonder Naam onvoldoende wordt gefaciliteerd door haar baas, of dat het gewoon iemand is die niet van klanten houdt. Duidelijk is in ieder geval wel dat Nathan een stuk meer plezier in zijn werk heeft.

Jij bent degene die de touwtjes in handen heeft als het gaat om werkplezier. Zélfs als je een baan hebt die veel van je vraagt en waarbij je constant onder druk staat. Zorg goed voor jezelf in je werk. Neem op tijd pauzes, spar met collega’s en probeer de werkdruk zo goed mogelijk in balans te houden met je draagkracht. Als deze balans verstoord blijft, ga dan praten met je leidinggevende. Ook zij/hij wil het liefst dat jij zo goed mogelijk functioneert. Als het je niet lukt om de balans te herstellen, omdat het te lang heeft geduurd, is een traject bij een goede coach een prima idee.

Mijn missie is mensen (weer) in beweging te krijgen. Daarbij maak ik gebruik van verschillende technieken en interventies. Als professional heb ik in verschillende werksituaties en opleidingen kennis en ervaring opgedaan, als mens heb ik ervaren dat je met volledige oprechtheid en een open blik, met hier en daar een beetje humor, de ander kunt bereiken. Je kunt mij bereiken onder nummer 06-47331101

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s