Voel je je soms overvraagd? Misschien vraag je niet genoeg van jezelf!

als je doet wat je altijd deed

De vakantie ligt alweer een tijdje achter de meesten van ons. Één van mijn favoriete klanten verzuchtte vorige week nog dat ze zich nog wel zo had voorgenomen om een beetje van het vakantiegevoel mee te nemen in haar dagelijkse leven, maar het was niet zo heel goed gelukt. Herkenbaar, toch?

De waan van de dag begint vaak al zodra je opstaat: O jee, twee keer op snooze gedrukt, nu moet je een beetje voortmaken anders heb je een écht een probleem. Je springt snel onder de douche en draait de rest van je ochtendritueel in snel tempo af: broodtrommels vullen, ontbijt klaar maken en ondertussen probeer je je zelf ook een beetje meer toonbaar te maken met föhn, borstel en kwast. Je kinderen werken uiteraard niet volledig mee, ze hebben ineens allerlei andere interessante dingen te doen, behalve de dingen die jij graag wilt dat ze doen zoals aankleden,  ontbijten en tanden poetsen.  Voor velen van ons de dagelijkse praktijk. Toch?

Zet dit ochtendritueel eens af tegen het ritueel wat je hebt als je op vakantie bent. Moet je dan ook haasten en doe je dan ook alles snel-snel of doe je gewoon de dingen één voor één en heb je dan een veel minder jachtig gevoel? Ik schat zo in dat het tweede het geval is. Natuurlijk: op vakantie ben je iets minder aan tijd gebonden en is er (hoop ik voor je) minder ‘moeten’ dan wanneer je niet op vakantie bent. De waan van het dagelijks leven wil je niet in je vakantie hebben, maar hoe zou het zijn als je iets van je vakantie aan je dagelijks leven kunt toevoegen?

Als je op een jachtige manier aan je dag begint, kom je op een andere manier op je werk dan wanneer je een ‘vakantie-ochtend-ritueel’hebt. En nee, natuurlijk hoef je niet elke ochtend een engels ontbijt te serveren aan je gezin. En ja, natuurlijk is er meer tijdsdruk als je gewoon naar je werk moet en je kinderen gewassen, gestreken en gepoetst naar school wilt sturen met een goed ontbijt in hun maag. Maar zeg eens eerlijk: wat moet er per saldo nu eigenlijk méér gebeuren in de ochtend dan wanneer je op vakantie bent? Uiteindelijk wil je ook op vakantie dingen ondernemen, en is het gehele ochtendritueel: Iedereen schoon en gevoed in de kleren. Niets meer en niets minder.

Maar hoe kan het dan dat je dat op vakantie veel makkelijker voor elkaar krijgt? Dat heeft te maken met verschillende factoren:
– Je hebt (of neemt) meer tijd
– Je hebt het (of maakt je) minder druk
– Je voelt minder stress
– Je bent meer op je gemak

Hoe zou het voor je zijn als je je dag begint zonder gestress en gejaag? Als je volkomen ‘Zen’ aan je dag zou kunnen beginnen?

Weet je? Dat Kan! Als het je aan tijd ontbreekt, moet je dus gewoon zorgen dat je meer tijd aan je dag toevoegt. En dat kun je heel gemakkelijk bereiken door simpelweg eerder op te staan. Zet de wekker eens een week lang een half uur eerder. Als je nu ineen krimpt bij het idee alleen al, dan zou je misschien kunnen beginnen met het stoppen met snoozen.

Misschien sta je niet meteen stralend op, maar als je dit half uurtje gaat beschouwen als ‘jouw vakantie-half-uurtje’ dan geeft het meteen al een ander gevoel. Stel je eens voor dat jij in het halve uurtje één van de volgende dingen al gedaan hebt, nog vóórdat de rest van het gezin überhaupt nog maar wakker is:
– Je bent gedoucht en aangekleed
– Je haar zit geweldig
– De broodtrommels zijn gevuld en het ontbijt staat klaar
– De vaatwasser is uitgepakt en de was van gister opgevouwen
– Je hebt een deel van de strijk klaar
– Je hebt het menu voor vanavond al bedacht en al wat voorbereidend werk gedaan

Natuurlijk is het niet mogelijk (denk ik) om alles in dat halve uurtje te proppen. Maar stel je eens voor dat je 1 dingetje gedaan hebt, nog vóór de dag goed en wel is begonnen. Hoe lijkt je dat? Probeer het eens een weekje uit, zonder excuses. Gewoon doen. Verzet eens een piketpaaltje.

Laat je me weten of je het hebt uitgeprobeerd en of het is bevallen? Dat stel ik enorm op prijs!

Heb je iets aan deze tip? Ontvang meer tips als deze gratis en voor niets in je mailbox! Bovendien ontvang je mijn e-book. Ook helemaal gratis!

2 gedachten over “Voel je je soms overvraagd? Misschien vraag je niet genoeg van jezelf!

  1. Ik vraag mij persoonlijk af wat aantallen mensen wensen te bereiken in dit korte leven hier op aarden. Met al dat gestress, carriere maken, werkdruk en nog de vakantie erbij. Een goede vakantie is goed maar gaat de stress dan geheel weg. Vraag men zich niet af hoe het leven zal zijn na dit leven hier op aarde. Heb een aangename midweek. Lieve groet Patricia

    Geliked door 1 persoon

  2. Om die reden sta ik dus al járen om 6u15 op. Terwijl ik pas om half 8 de deur uit hoef. Ik haat haastend aan mijn dag te moeten beginnen. Ik wil even wat lezen, wat schrijven, thee drinken, alles op het gemakkie. Ook op maandagen. Juist op maandagen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s