Ga je mee een boswandeling maken?

Bos gezocht

Hoewel het nog niet bepaald herfstachtig weer is deze week, is het toch altijd heerlijk om een wandeling door het bos of langs zee te maken. Even wegstappen van wat jou op dit moment in beslag neemt is goed; het helpt tegen teveel stress en dreigende overbelasting. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik ben nog nooit chagrijnig terug gekomen van een wandeling.

Waarom doen we dat dan niet veel vaker?

Als je een hond hebt, heb je mazzel: je wordt gedwongen om vaker de beentjes te strekken. Ook al vervloek je het soms als je door de regen moet, en vindt je hond het wellicht ook niet altijd even feestelijk: als je eventjes de deur uit bent geweest, kun je met hernieuwde energie weer tegen je taken aan.

Tijdens je werk is het gemakkelijk om te verdrinken in het aantal taken dat er ligt. Je luncht even snel achter de computer, of je slaat de lunch helemaal over., want er ligt nog zoveel werk op je te wachten, je weet van gekkigheid niet waar je het eerst aan moet beginnen. Je begint met een taak, bedenkt ineens dat je dat belangrijke telefoontje nog moet plegen, en besluit dit meteen maar even te doen. Vervolgens komt een collega bij je uithuilen vanwege een vervelend gesprek met de chef of is er een klant/cliënt/patiënt die om jouw aandacht vraagt. Op het laatst zie je door de bomen het bos niet meer en aan het einde van de dag heb je het gevoel enorm druk te zijn geweest, maar kun je eigenlijk helemaal niet zoveel dingen van je to do lijstje afvinken. Tel daar bij op dat je niet of nauwelijks hebt geluncht en aan het einde van je werkdag kom je uitgeput thuis. Waar je de was op je wacht, de hond uitgelaten moet worden, je de ontbijtboel van je teerbeminde huisgenoten op het aanrecht tegenkomt en je beseft dat je niets in huis hebt voor het avondeten.

Stephen Covey spreekt in een van zijn boeken over Het scherpen van de zaag, naast zes andere eigenschappen van effectief leiderschap:
In het bos is een boswachter aan het zagen. Hij zaagt zich suf. ‘Hoe lang bent u al bezig?’ vraag je. ‘
Meer dan vijf uur,’ antwoordt hij. ‘En ik ben kapot. Dit is superzwaar!’. ‘
Maar… waarom stopt u niet even om de zaag weer scherp te maken?’, vraag je. ‘Dan gaat het een stuk sneller.’
De boswachter antwoordt: ‘Daar heb ik geen tijd voor, ik moet nog veel te veel zagen…’

Het is van een afstandje simpel om de denkfout van de boswachter te zien, maar zeg eens eerlijk: Hoe vaak ben jij maar door aan het zagen zonder je zaag te scherpen? In mijn werk als coach kom ik vrouwen tegen die met hart en ziel werken. Ze zijn trouw en hebben een groot plichtsbesef. Dat is mooi, maar heel vaak rennen ze niet alleen zichzelf voorbij, maar ook de klanten/ cliënten en patiënten waarvoor ze aan het werk zijn. Doordat ze regelmatig niet in het hier en nu zijn, krijgen degenen waar ze het eigenlijk juist voor doen, niet de aandacht die ze verdienen en nodig hebben.

Terwijl jij het beste voor je klant / cliënt/ patiënt wilt, word je ondertussen zó in beslag genomen door alles je takenpakket, dat je er niet écht meer kunt zijn voor hen. Het is niet veel mensen gegeven om dagelijks tijdens hun werk even naar buiten te stappen om een boswandeling te maken. Behalve dan misschien als je boswachter bent en een scherpe zaag hebt :-). Maar wat weerhoudt je er van om een soort ‘mini-inside-boswandeling’ te maken? Twee minuten kan al helpen.

Bijvoorbeeld:

  • Sluit je ogen en voel even hoe je billen op de zitting voelen, of je schouders en nek los of vast zitten, en hoe je tenen in je schoenen zitten.
  • Sta even letterlijk stil en vraag je af: Wat ben ik nu aan het doen? Is dat weloverwogen of kip-zonder-kop-gedrag?
  • Drink een glas water en voel eens goed hoe het water je mond en je slokdarm passeert en vervolgens hoe lang je het verkoelende effect nog kunt voelen.
  • Eet een appel/ wortel/ tomaatje of stukje chocola en denk aan niets anders dan aan dat wat je aan het eten bent. Proef de smaak, voel de structuur en geniet er van.

Natuurlijk is het niet gemakkelijk om dit aan te leren. Maar begin eens met twee minuten per werkdag. Het kost je twee minuten, en later kun je het uitbreiden. Zet een wekker op je telefoon om je eraan te herinneren. Echt: je zult verbaasd staan van het effect op je ochtend of middag, en daarmee op je werkdag.

Wanneer je niet aan het werk bent, neem je uiteraard tijd genoeg om boswandelingen te maken! 😉

Laat je me in de comments weten of je het hebt uitgeprobeerd en hoe het is bevallen? Dat stel ik enorm op prijs!

Wanneer je het idee hebt: Hee, wat die Reidinga zegt, snijdt hout en daar wil ik meer van, dat komt mooi uit! Ik heb een ebook geschreven die ik je met alle liefde toe stuur. Gratis! 🙂

Vul hieronder je naam en mailadres in, en je vindt hem in je mailbox!

 

Een gedachte over “Ga je mee een boswandeling maken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s