Leren doe je buiten je comfort zone.


Ik zit graag in de luwte, zeker. Saai? Ja, maar saaiheid is vaak ook bijzonder comfortabel. In de luwte heb je geen last van de wind. Maar in de luwte komt ook minder zon. En wat is het fijn en gezond om nu en dan wat zonneschijn op te vangen. Soms heb je de luwte nodig om even te schuilen en op adem te komen. Maar als je altijd in de luwte blijft, verandert er niets.

Sommige mensen willen ook het liefst dat er helemaal nooit iets verandert. En dat is prima. Maar wanneer je iemand bent die nu en dan wel iets nieuws, iets anders wil, dan is het noodzakelijk om soms dingen te doen waarbij je je niet zo comfortabel voelt. Het is een beetje vergelijkbaar met sporten: als je steeds net iets verder, hoger, zwaarder of sneller probeert te trainen, dan kweek je spierballen, conditie en uithoudingsvermogen.

Veel mensen willen dingen wel anders, maar durven niet goed actie te ondernemen. Of kunnen geen keuze maken. Of zijn bang voor wat de gevolgen zullen zijn, bang voor het onbekende. En dat is heel logisch. Want ook al ben je nu misschien niet helemaal tevreden met bijvoorbeeld je werk, je weet wel wat je hebt, wat er van jou verwacht wordt en je bent er vrijwel zeker van dat er aan het eind van de maand salaris op je rekening wordt bijgeschreven.

Vorig jaar had ik een baan waarin ik me niet gelukkig voelde. Ik kon nog niet eens de vinger helemaal op de zere plek leggen hoe dat kwam. Maar dat ik me er niet gelukkig in voelde, was mij wel duidelijk. Het heeft best nog lang geduurd, maar toen ik eenmaal het besluit had genomen om niet verder te willen in dit werk, voelde ik me al een stuk beter. Dat sterkte mij: ik had de juiste keuze gemaakt. Ik diende mijn contract die nog drie maanden duurde met veel plezier uit. Terwijl ik nog niet wist wat er hierna zou komen. Eigenlijk is dat gek: ik stond aan de rand van een ravijn en ik wist wel dat ik ging springen, maar niet helemaal zeker of mijn parachute het zou doen. Maar omdat ik vertrouwde dat dat goed zou uitpakken, durfde ik ook te springen.

Je weet bijna altijd pas achteraf of de keuze de je hebt gemaakt, de juiste was. Dat is de voornaamste reden dat mensen soms gewoon geen keuze maken. Wanneer je binnen je comfortzone blijft, weet je wat hebt.

Nu ik bijna een jaar verder ben, kan ik concluderen dat ik ten eerste enorm veel heb geleerd. Ik heb in het ondernemerschap allerlei dingen gedaan die ik niet eerder deed, en ik heb het idee -dit is niet wetenschappelijk bewezen- dat ik mijn hersencapaciteit daarmee vergroot. Ten tweede heb ik spierballen gekweekt: juist doordat ik allerlei dingen ging doen die buiten mijn comfortzone lagen, heb ik best een bergje verzet hier en daar. En ik denk dat je als mens daar enorm van groeit.

Afgelopen vrijdag was de finale van de zogenoemde Business Voice in de gemeente waar ik woon. Een soort Voice of Holland, maar dan voor startende ondernemers met een of meer ondernemersvragen. In twee minuten je een pitch houden waarin je vertelt wie je bent, wat je doet en wat je nodig hebt. Ik stond op het podium, als één van de zeven deelnemers. Ik vond het enorm spannend, zeker vlak voor ik op mocht, maar ik ben nu achteraf enorm blij dat ik het heb gedaan.

Het heeft me veel opgeleverd. Naast een coach-ondernemer wiens expertise ik goed kan gebruiken, heb ik weer een kleine groeistuip doorstaan. Door dingen te doen die niet ‘normaal’ voor je zijn, en door in het licht te gaan staan, soms dus letterlijk, groei je als mens. Maar zelfs als je een stap zet waarvan je achteraf denkt: hm, dat had ik wellicht beter anders kunnen doen of helemaal niet, dan nóg leer je ook daar weer iets van. Stilstand is achteruitgang; ik ben het daar mee eens. Je kunt maar beter in beweging blijven, ook al betekent dat dat je soms op je schreden terug moet keren. Maar zolang je blijft bewegen, met op tijd je rust nemen, bouw je spierballen, conditie en uithoudingsvermogen op en blijf je groeien.

Wat voor mens ben jij? Ben je volmaakt tevreden met alles wat je hebt of wil je in beweging blijven? Je wilt wel bewegen maar je weet niet goed hoe? Ik kan je een zwieper geven in een gratis Skype Sessie. Ik kan je gegarandeerd twee gratis tips geven waarmee je vooruit kunt. Hoe het werkt? Als jij je aanmeldt, krijg je van mij een mail. Daarin staan een aantal voorstellen voor een tijdstip voor onze sessie en een vragenformulier; ik wil mij graag goed voorbereiden zodat jij ook echt iets aan de sessie hebt. Jij bevestigt de afspraak en uiterlijk twee dagen voor de afspraak stuur je mij het vragenformulier toe, met de antwoorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s