Focus is de sleutel tot alles?

‘Mindset’. Je wordt er de laatste tijd zo’n beetje mee platgegooid. En waar je plat mee wordt gegooid, gaat je al snel de keel uithangen. Ik weet nog goed dat dat gebeurde met het lied ‘Nikita’ van Elton John. *Oude-wijven-tune aan* Je kon de radio of tv niet aanzetten, of je hoorde en/of zag het lied met bijbehorende videoclip. *Oude-wijven-tune uit*

Maar ik dwaal af.

Dat komt waarschijnlijk omdat mijn mindset ervoor zorgt dat ik altijd en eeuwig afdwaal van wat ik eigenlijk wil zeggen. Behalve wanneer het spreekwoordelijke mes op de keel staat, zoals laatst op een podium toen ik twee minuten de tijd had om een pitch te houden. Of als ik aan het werk ben met cliënten. Of als ik op een hoge trap sta. Dan ben ik plotseling wel heel to the point en gefocust. Breedsprakigheid, ik hou er van. Ook al is het niet altijd even praktisch. Vaak neem ik een zijweg, nog een zijweg en bedenk dan een geweldig bruggetje naar waar ik mee begonnen was. Heerlijk. Alleen ben ik halverwege het bruggetje mijn punt weer kwijt. Superjammer, maar je hebt wel weer iets van me opgestoken en weg hebben het wel gezellig gehad samen.

Maar ik dwaal af.

Wat ik probeer te zeggen is dat je Mindset in mijn ogen niet ‘goed’ of ‘fout’ kan zijn. Het ‘is’. Je mindset kan wél veranderen. Dat heeft in mijn ogen onder andere te maken met commitment. Als iemand tegen mij zegt: ‘Ja, ik neem me wel vóór om mijn boeken op tijd bij de bieb in te leveren, maar ja, ik vergéét het gewoon!’ dan weet ik dat diegene het niet belangrijk genoeg vindt om een boete te ontlopen. (Diegene ben ik trouwens zelf). Zo ook heb ik tientallen pogingen gedaan om te stoppen met roken. Kauwgum, tabletten, cold turkey, beloning, van alles. Het lukte niet. Nee ècht niet. En dat terwijl ik nog wel zó mijn best deed! Als troost rookte ik gauw een sigaretje. Tot ik het anders ging bekijken. ‘Ik hoef niet te roken nu’, in plaats van ‘Ik mag nooit meer roken’. ‘Vandaag/ vanmiddag/ dit komende uur rook ik niet’ in plaats van ‘Ik ga nooit meer roken’. Kleine stapjes, daarmee kom je verder dan een poging om een grote stap te maken die van te voren al tot mislukking is gedoemd. Inmiddels ben ik er al 2,5 jaar jaar geleden met roken gestopt en daar ben ik nog elke dag blij mee. Ik ben er van overtuigd dat het hier wel mijn ‘Mindset’ betrof. En de daaruit volgende acties. Want acties zijn de tools waar je je dromen mee waarmaakt; kleine stapjes.

Ik zet tegenwoordig op de dag dat ik een boek bij de bieb haal, de inleverdatum in mijn agenda. En nee hoor, het lukt nog steeds niet om altijd op tijd te zijn, maar als deze inkomstenbron voor de bieb zou opdrogen, zouden ze het nog moeilijk krijgen. (Ik begrijp niet waarom ze nog steeds niet de rode loper uitrollen als ik kom, maar goed.) Het verschil is nu dat ik mijzelf daar niet meer om veroordeel, (“Wat ben ik toch dom”) maar elke keer bij een boete denk ik: Eigen schuld, en fijn voor de bieb, volgende keer iets beter opletten. En dat maakt een groot verschil voor mijn zelfbeeld.

Een doel bereiken is hard werken. Als je iets wilt, écht wilt, zul je je daar aan moeten committeren. Als je meer ‘Me-time’ wilt, zul je daar tijd voor moeten blokken en energie in moeten steken. En je er aan houden, ook. Want niemand zegt tegen jou: Ga maar lekker iets voor jezelf doen, ik doe de was/ de strijk/ het huishouden/ haal de kinderen van school/ breng ze naar hun clubjes/ schrijf die notulen/ of maak dat schema voor je af. Nee hoor, dat mag je allemaal zelf oplossen. Of niet, natuurlijk, dat kan ook. Mag je man zelf zijn overhemd strijken. Of met een gekreukeld overhemd naar zijn werk. Er is niemand van zijn collega’s die denkt: ‘Nou nou, die Henk heeft ook wel een slonzige vrouw.’ En trouwens: Als ze dat wel denken, zegt dat NIETS over jou.

Maar, ik dwaal af.

Ben je op zoek naar meer focus, meer Me-time of een manier om alle ballen in de lucht te houden, maar weet je niet waar te beginnen? Kom, om een start te maken, op 6 december aanstaande, naar Inspiratie aan de Koffietafel in Holten, het is volledig gratis! Vul hieronder het contactformulier in en ik stuur je meer informatie toe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s