Omgaan met collega’s met een andere visie.

Op bijna elke werkplek heb je wel te maken met collega’s die een andere visie hebben op het werk dat gedaan moet worden. Het is een breed spectrum, de wereld die ‘lastige collega’s’ heet. De een die wil eindeloos sparren over een ingewikkelde casus, de ander komt op het laatste nippertje binnen (of is altijd te laat) en is als eerste ook weer vertrokken.

Wat het ook is waar jij last van hebt, probeer het altijd zo veel mogelijk in het juiste perspectief te plaatsen. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als je maar twee of drie directe collega’s hebt. Maar stel je voor: je werkt met drie collega’s in één ruimte. En één van die drie collega’s is haantje de voorste wanneer het communicatie met de direct leidinggevende betreft. Maar ze* loopt de kantjes eraf als er kantoorartikelen bijgevuld moeten worden, de afwas gedaan moet worden of de planten water moeten hebben. Het lijkt bijna wel of ze zicht er te goed voor voelt. Bovendien heeft ze de neiging om over collega’s te roddelen als die er niet zijn. Jou bekruipt het gevoel dat dat ook gebeurt als jij er niet bent.

Het zijn allemaal dingen waar je niet echt de vinger op kunt leggen, maar ondertussen voel je je niet volledig ‘senang ‘ wanneer betreffende collega in de buurt is en kun je bijna niet op een ‘goede’ manier functioneren; het lijkt wel of je een soort van op slot slaat. Wat kun je daar nu aan doen?

Ten eerste: Hou het zoveel mogelijk bij jezelf. De dingen die jij denkt, gebeuren voor een heel groot deel in je hoofd. Want in je hoofd gebeuren er nu eenmaal rare dingen: je legt verbindingen, trekt conclusies, oordeelt over van alles (vaak ook over jezelf), en alsof dat allemaal nog niet genoeg is, ga je je zelf kleiner voelen als betreffende collega in de buurt is. En jezelf kleiner maken is het slechtste wat je voor jezelf kunt doen. Want waar ben je eigenlijk bang voor? Waarom zóu je jezelf kleiner maken? Als jij niet voor jezelf opkomt, doet niemand dat. En dat betekent niet dat je met ellebogenwerk aan de gang moet. Ook op een vriendelijke, open doch stellige manier kun je je plekje veroveren. En behouden. Een belangrijke stelling die uit de methodiek NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) komt is: “Ieder gedrag heeft een positieve intentie (voor de persoon zelf).” Ik heb gemerkt dat, als je in omgang met anderen daarvan uit gaat, dingen die anderen doen veel makkelijker ‘te dragen’ zijn. Maar: hóe de je dat dan?

Als jouw collega bijvoorbeeld ‘weer eens een wit voetje bij de leidinggevende wil halen’ (let op: dit is jouw labeling), dan kan het enorm helpen om de situatie te ontleden, door je zelf vier vragen*** te stellen:

 1. Wat gebeurt er nu precies waardoor ik zo van streek raak?
 2. Is dat werkelijk het punt wat mij zo van streek maakt?
 3. Is er iets, hoe klein ook, wat ik aan deze situatie kan veranderen?
 4. Ga ik dat kleine stapje maken om de situatie te verbeteren voor mezelf, of niet?

En dan nu de stapjes naar de praktijk vertaald, met een heel simpel voorbeeld: De leidinggevende komt binnen en vraagt of iemand van jullie zich wil bemoeien met het organiseren van het jaarlijkse personeelsuitje met het gehele bedrijf van ongeveer 300 man. Voor jij ook maar kunt ademhalen heeft Truus** al gezegd: “Ja leuk! Dat wil ik wel!” De leidinggevende knikt en zegt dat ze Truus zal aanmelden bij het feestcomité. Jij hebt niet eens zo snel kunnen nadenken en hebt het idee dat je alweer te laat bent. De leidinggevende is immers alweer vertrokken en Truus zal het feest mede organiseren. Terwijl jij daar ook oren naar hebt! Stel jij jezelf nu de vier vragen en kijk wat er uit komt. Bijvoorbeeld:

 1. Truus heeft zich alweer aangemeld om het personeelsuitje te organiseren, en nu ben ik te laat. Het is ook altijd die vervelende Truus. Altijd meteen er bovenop. Nu vis ik weer achter het net.
 2. Mijn is kans verkeken/ ik kan mij niet meer aanmelden voor de klus/ ik word buitenspel gezet/ ik kan mij niet profileren/ ik voel me knap waardeloos.
 3. Ik kan mij alsnog aanmelden bij mijn leidinggevende. Ik kan zeggen dat ik werd overdonderd door de vraag, maar dat ik na enig nadenken toch graag mezelf wil aanmelden omdat het me een leuke klus lijkt.
 4. (a) De leidinggevende zal me misschien een slome vinden, maar ik heb dan in ieder geval aan de situatie gedaan wat ik kon en bovendien zal ik me achteraf beter over de situatie voelen dan wanneer ik niets doe. Ik ga nu naar de leidinggevende toe! OF: (b) Ik vind de klus wel leuk, maar eerlijk gezegd heb ik er op dit moment niet zoveel ruimte voor. Laat Truus het maar doen, misschien kan ik het volgend jaar doen.

Als je na het beantwoorden van de vragen besluit om een stap wel of niet te zetten: alles is prima, Met dit verschil: je hebt er goed over nagedacht in plaats van dat je doet wat je altijd deed, namelijk: je eerste reactie volgen.

Succes! Laat je het me weten als je het hebt uitgeprobeerd? 🙂

*Waar ‘ze, zij of haar staat, kan ook hij of zijn gelezen worden

**Gefingeerde naam

***Afgeleid van The Work van Byron Katie.

Loop je vast en kom je niet verder met mijn algemene tips? Klik dan hieronder op de knop voor een gratis Zwieper-sessie via Skype! Als je op de knop drukt, kun je het volgende verwachten:

 • Je komt in je mailprogramma waarin je mij easypeasy een mail kunt sturen
 • Je krijgt van mij een mail terug, met daarin:
 1. Een intakeformulier waarop je kunt aangeven waar je tegen aan loopt/ last van hebt / verandering in wilt
 2. Een tweetal voorstellen voor een datum om een Skype-sessie te doen

Mochten de data jou niet schikken, dan verzoek ik je om een ander voorstel te doen; we blijven net zo lang zoeken tot we een geschikte datum hebben.
In de Zwieper-sessie kan ik jou gegarandeerd 2 tips geven waar je mee verder kunt! Gratis!

Vul hieronder je naam en mailadres in.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s