Verandermanagement is een pré als je vooruit wil

Als je lange tijd achter elkaar het zelfde doet, ga je, net als de naald op een langspeelplaat van vroeger (oma vertelt), in een groef lopen. Dat geldt als je achter de lopende band staat, maar ook als dat niet het geval is, kun je gemakkelijk in een sleur komen. Het ritme van de kinderen naar school/ opvang brengen. Werken voor een baas die je misschien niet eens zo goed waardeert. Weer naar huis waar de kinderen helemaal geen zin hebben om mee te werken want ook zij zijn moe. Eten koken, eten met het gezin, de boel opruimen, een wasje draaien, de kinderen op bed leggen. En uiteindelijk uitgeteld op de bank zakken met een kop thee. En met die kop thee moet je niet te lang blijven zitten want morgen moet je weer op tijd uit de veren om datzelfde riedeltje weer af te draaien.

Ik ben een dik half jaar geleden zelf weer eens uit één van mijn groeven gekropen. Naast mijn coachpraktijk werk ik  een aantal uren in loondienst voor een geweldige zorgorganisatie. Voor mij staat werkplezier voorop; natuurlijk is de beloning ook belangrijk, maar als ik niet met plezier kan werken, houdt het voor mij snel op. De reden dat ik op zoek ging naar een andere baan is dat mijn vorige werkgever geen garantie kon geven of ik er over een half jaar nog wel zou kunnen werken. Deze organisatie bestaat nog niet zo lang èn de gemiddelde leeftijd van de medewerkers is dertig. Dat is vóórdat ik kwam dan. En hoewel ik al best vaak met het bijltje ‘Nieuwe Baan’ heb gehakt, was het mij toch weer even ontschoten hoeveel tijd en energie het kost om te beginnen in een nieuwe baan. Nieuwe mensen om je heen, die je moet aftasten en zij jou, nieuwe systemen die je nog niet eerder bij de hand had en waarvoor je een triljoen nieuwe wachtwoorden moet onthouden. En nieuwe cliënten met wie je bij nul gaat beginnen. Allemaal leuke dingen, maar ook soms wat overweldigend.

Want naast het afwikkelen van mijn oude baan, het starten in een nieuwe baan, en het werk in mijn coachpraktijk stond er op dat moment ook weer een evenement voor de deur die ik mee help organiseren en oh ja, ik heb ook nog een gezin met een huishouden. Allemaal dingen die ik prima kan handelen, maar alles bij elkaar heeft het me wel her en der even van mijn a propos gebracht.

Als gevolg daarvan vergat ik wachtwoorden, kwam ik te laat op afspraken en vergat ik zelfs sommige belangrijke taken te doen. Zeiden ze thuis: ja maar, dat heb ikke toch al verteld/ gevraagd/ medegedeeld? Vervelend, maar niet meer dan dat. Wijsheid komt blijkbaar inderdaad met de jaren, want ik laat me niet meer zo gemakkelijk gek maken. Heerlijk! Ik wist dat het een fase was, en ik stond mijzelf ook toe om even hier en daar als Pluto op glad ijs door het leven te gaan.

Het gaat namelijk voorbij.

Het is een logisch vervolg op een keuze die ik heb gemaakt, en door omstandigheden die ik wellicht niet heb gekozen, maar waarvan ik weet dat ik ze niet kan veranderen. En dat het eventjes lastig is, en wrijft, dat is logisch.

Als je eenmaal in je groef zit, dan is het lastig eruit komen. Maar het loont de moeite om af en toe te proberen om er wèl uit te klimmen. Zelfs als dat lastig is. Want dat is het. Gemakkelijker is het blijven zitten in je groef en er wel over klagen maar er niets aan doen. Als je alles op een rijtje zet en de uitkomst is negatief, dan moet je dus iets aan je situatie veranderen, je zult er van opknappen, echt. Niet meteen: het gooit je even enorm in de war, en je zult je meerdere keren vertwijfeld afvragen wat je hebt gedaan en of het wel het juiste was om te doen. Maar uit onbalans ontstaat weer balans. Gewoon je neus dicht knijpen en in het diepe springen. En dat hoeft echt niet zo rigoureus als ik heb gedaan door een andere baan te zoeken.

Kijk eens kritisch of er dingen zijn die je zou kunnen delegeren. Misschien is een schoonmaakhulp een middel, of kan je partner de administratie gaan doen. En bedenk eens of de dingen die je doet, ook inderdaad allemaal gedaan moeten worden: natuurlijk is een schoon huis belangrijk en fijn, maar ook gewoon lekker met de kinderen iets leuks doen is misschien nog wel veel belangrijker.

Kortom: iets nieuws beginnen gaat niet altijd van een leien dakje. Maar wat is het fijn om weer even een ander liedje te horen!

Gratis zwiepersessie

Loop je vast en kun je wel een positieve zwieper gebruiken? Meld je dan aan middels onderstaand aanmeldformulier voor een gratis Zwieper-sessie via Skype! Als je op de knop drukt, kun je het volgende verwachten:

  • Je komt in je mailprogramma waarin je mij easypeasy een mail kunt sturen
  • Je krijgt van mij een mail terug, met daarin:
  1. Een intakeformulier waarop je kunt aangeven waar je tegen aan loopt/ last van hebt / verandering in wilt
  2. Een tweetal voorstellen voor een datum om een Skype-sessie te doen

Mochten de data jou niet schikken, dan verzoek ik je om een ander voorstel te doen; we blijven net zo lang zoeken tot we een geschikte datum hebben.
In de Zwieper-sessie kan ik jou gegarandeerd 2 tips geven waar je mee verder kunt! Gratis!

Vul hieronder je naam en mailadres in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s