Nobody is perfect


Soms kan ik de paragraaf: ‘How to handle myself’ niet vinden in mijn eigen gebruiksaanwijzing. Die gebruiksaanwijzing moet ik overigens op een karretje achter mij aan vervoeren, zo omvangrijk is het. Wat mij afgelopen week alleen al overkwam:

 

 

  • Vergeten om de oplader van mijn telefoon mee te nemen
  • Raakte mijn sleutel kwijt 
  • Vergeten om mijn bestelling bij de bakker op te halen. 

En dit was alleen nog maar in mijn privé-situatie. Op mijn werk in de zorg: 

  • Moest ik een client opbellen omdat ik mijn afspraak niet in mijn agenda had genoteerd
  • Werd ik er door een collega op geattendeerd dat ik een belangrijk document van de ene client bij een andere client met de zelfde achternaam in het digitale dossier had geplaatst 
  • Was ik vergeten om een spreekruimte te reserveren, waardoor ik noodgedwongen met een client moest gaan wandelen. 

Voor mijn eigen bedrijf: 

  • Kwam ik er achter dat ik een rekening niet had betaald, waardoor ik een boete kreeg 
  • Had ik mijn BTW-aangifte foutief ingevuld, wat ik naderhand pas ontdekte, natuurlijk.

En ja hoor, echt: alles binnen een (werk-)week!

Soms raak ik de draad van mijn beide banen in combinatie met het managen van mijn eigen zelf (ook een dagtaak) even helemaal kwijt. Ben ik aan het zoeken naar de draad maar weet ik niet eens welke kleur de draad heeft. Soms duurt het lang, soms wat korter, maar altijd komt het moment dat ik besef: Ok nu ben je weer als een kip zonder kop aan het rennen en moet je maatregelen nemen.

In de loop van mijn werkende leven heb ik twee belangrijke lessen geleerd die maken dat ik me niet meer zo snel van mijn sokken laat blazen door mijn eigen dommigheid, Of belangrijker nog, door mijn onzekerheid over die dommigheid. Want echt, voorheen kon ik mezelf wel sláán als ik iets verkeerd had gedocumenteerd, en zéker als dat was opgemerkt door een collega in plaats van door mezelf. Want ik vond het een teken van zwakte als een ander mijn fouten opmerkte. Vooral ook dat die andere er iets van zou vinden.

Dit zijn de lessen:

  1. Als ik iets doms doe, helpt het om te denken dat velen mij hier waarschijnlijk in zijn voorgegaan.
  2. Ik dóe iets doms, maar bén niet dom.

En echt, ik heb het ook ‘The Hard Way’ geleerd. Ik ben talloze malen op mijn bek gegaan, heb domme dingen gedaan en heb me al zo vaak voor mijn daden geschaamd dat ik vele tafels van de onderkant heb gezien. Maar, en dat is misschien nog wel vervelender: ik maakte me ook druk over zaken die ik zelf niet in de hand had. Bijvoorbeeld als mensen niet terugbelden, te laat waren met een verslag inleveren waardoor ik niet verder kon of niet kwamen opdagen op een afspraak. Maar wat ik het fijnste vind nu, is dat ik me niet meer zo druk maak over blunders die ik maak.

Want het is oké om regelmatig iets doms te doen. Dat is precies wat ons mens maakt. Het is pas raar om te denken dat je perfect zou kunnen zijn. En waarom zou je ook? Ik zie nog te vaak om me heen gebeuren dat mensen (ok, ik geef het toe, het zijn heel regelmatig vrouwen) die zich tè verantwoordelijk voelen en daarom allerlei ballen in de lucht aan het houden zijn die niet eens van hen zijn. En zich overbelast voelen wanneer er een bal op de grond valt. Het is goed om je met enige regelmaa te bedenken wat je nu eigenlijk aan het doen bent en of het wel jouw verantwoordelijkheid is dat dit gedaan  wordt.Want vaak (je zult verbaasd staan hoe vaak) ben je iets aan het doen wat buiten jouw verantwoordelijkheid valt, of waar je nu eenmaal niet de grip op hebt die je het liefst zou willen hebben, maar wat eigenlijk helemaal niet helpend is voor je.

Gratis zwiepersessie

Loop je vast en kun je wel een positieve zwieper gebruiken? Meld je dan aan middels onderstaand aanmeldformulier voor een gratis Zwieper-sessie via Skype!  In de Zwieper-sessie kan ik jou gegarandeerd 2 tips geven waar je mee verder kunt! Gratis!

Vul hieronder je naam en mailadres in als je er klaar voor bent om een zwieper te krijgen in de juiste richting. 

Een gedachte over “Nobody is perfect

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s