Hoe druk maak jij je?

Een aantal jaar geleden had ik de volgende twee situaties bij de hand, binnen één week:

Op maandagavond was ik bij een seminar in Amsterdam. Ik was met het openbaar vervoer gegaan. De NS-app bestond nog niet, dus had ik de heenreis netjes uitgeprint, zodat ik wist waar ik moest overstappen. Op de heenweg was ik in Hilversum overgestapt, dus, mijn simpele OV-brein nam aan dat het op de terug weg ook zo zou gaan. Ik stapte dus in Hilversum uit. Nog voor de trein verder reed, werd ik bevangen door een onbestemd gevoel: klopte dit wel? Ik was nog niet zo goed getraind in het luisteren naar mijn onderbuik, dus ik liet de trein vertrekken en keek toen pas op de informatieborden. Ik zag dat ik het waarschijnlijk niet dichter bij huis ging komen met het OV dan Amersfoort. Toch al snel zo’n 80 km van mijn woonplaats af. Daar stond ik dan, op het verder uitgestorven station van Hilversum, om 23.10 uur ‘savonds. 

Diezelfde week had ik op vrijdag een sollicitatiegesprek. Op het onsmakelijke tijdstip van 8.30 uur. Reistijd: 30 minuten. Ik vertrok om 7.30 uur. Op naar de stad waar ik de weg niet kende. Ik had nog geen navigatie in de auto, dus had ik de route op de ANWB reisplanner opgezocht, en uit mijn hoofd geleerd. Dacht ik. Dat was niet zo, bleek. De eerste weg rechts bleek de vijfde weg rechts, waardoor ik vrijwel direct nadat ik de stadsgrens gepasseerd was, al meteen op het verkeerde spoor zat. Ik parkeerde om 8.40 uur mijn auto. Toen moest ik nog op zoek naar de ingang van het gebouw.

Ik had die week een goede-gemoedstoestand-week. Want in andere, eerdere tijden zou ik in beide situaties in blinde paniek zijn geraakt, mezelf in mijn hoofd verrot hebben gescholden en mezelf totaal waardeloos hebben gevoeld. Nu was dat anders. Ik zat ik de over-relativeer-modus. Een week of drie daarvoor was er namelijk iemand van mijn leeftijd die ik goed kende overleden.Ik vond verder eigenlijk alles ‘lekker belangrijk’.

Die maandag in Amersfoort aangekomen, heb ik een taxi genomen. De chauffeur schatte bij aanvang het bedrag op zo’n € 150,-. Op mijn bestemming aangekomen, stond de teller op €110,-. ‘Toch weer € 40,- verdiend!’ dacht ik bij mezelf. Op vrijdagochtend, iets later dan oorspronkelijk gepland, voerde ik het eerste gesprek met de leidinggevende en potentiële collega. Meteen daarna met drie van de leden uit het team voor de functie van teamcoördinator. ‘sMiddags kreeg ik een telefoontje dat ik de baan had.

Drukte houdt drukte in stand. Je valt van het een in het ander wanneer je je druk maakt over zaken die je niet zo 123 kunt veranderen.

De sleutel tot het beteugelen van heftige gevoelens ligt in het herkennen van de prikkels die dit gevoel doen pieken. Je bewust zijn van je emotionele responsen en deze als het ware van een afstandje bekijken, is een eerste stap naar het doorbreken van de automatische prikkel-responscyclus, naar beheersing van dit proces door meer zelf je reactie te bepalen.’ Dit staat in het  boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe. Ik kan dat alleen maar onderschrijven. 

Het overrelativeren wat ik toen deed, ben ik -gelukkig- wat kwijt geraakt. Maar ik maak me niet zo druk meer wanneer het niet gaat zoals ik had bedacht. Meestal dan. Want soms maak ook ik van een mug een olifant. Maar het geeft je leven zoveel meer rust wanneer je de woorden van mister Crabbe ter harte neemt.

Bron: Tony Crabbe – Nooit meer te druk

Gratis zwiepersessie

Loop je vast en kun je wel een positieve zwieper gebruiken? Meld je dan aan middels onderstaand aanmeldformulier voor een gratis Zwieper-sessie via Skype!  In de Zwieper-sessie kan ik jou gegarandeerd 2 tips geven waar je mee verder kunt! Gratis!

Vul hieronder je naam en mailadres in als je er klaar voor bent om een zwieper te krijgen in de juiste richting. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s